JEDZENIE I PICIE

 

SOKI I NAPOJE :

Będąc na Dominikanie należy wskazać które owoce mają zostać użyte do stworzenia waszego soku. Możecie być pewni, że cytrusy dojrzewały w naturalnym słońcu, a ich smak nie ma sobie równych. Mango, ananas, maracuja, banany, arbuzy lub pomarańcze. Jest w czym wybierać. A smak nie ma sobie równych.

Moje ulubione propozycje to :

Cortello di frutta – sok z arbuza oraz innych owoców to orzeźwienie i same naturalnie przyswajalne cukry proste plus witaminy !

Jugo de chinola  – to sok z marakui. Smak słodko-kwaśny i wyjątkowo orzeźwiający!

Batida de lechoza – to smoothie z papai i skondensowanego mleka, gdzie niebo otwiera swoje wrota już po pierwszym łyku.

 

RUM

Jeśli jesteś na Dominikanie, musisz spróbować rumu Brugal i Barceló. Są produkowane z lokalnej trzciny cukrowej, co moim zdaniem ma największe znaczenie wśród tego rodzaju trunku. Nigdzie indziej rum nie smakuje tak doskonale jak na Karaibach. Wyróżniamy dwa rodzaje rumu – CARTA DORADA – czyli rum ciemny, oraz CARTA BLANCA – rum biały. Na bazie rumu robi się tam wszelakiego rodzaju drinki, a jakie? Spróbujecie sami na miejscu 😀

 

PIWO

Zawsze dostaniemy na Dominikanie piwo, niezależnie w jakim rejonie będziemy podróżować. Lokalsi nie uznają lekkiego schłodzenia – piwo musi być prawie zmrożone. Zamawiając Presidente, nie ważne czy będzie to w wytwornym barze czy w zwykłym sklepie zawsze będzie ono smakowało tak jak trzeba. Dame una fría! (Daj mi jedno zimne!) Zawsze podane w oszronionej zielonej butelce, w papierowej torebce tak aby pijący nie odmroził sobie dłoni. Piwo znajdziemy w trzech rodzajach butelek. Pequena, czyli mała, Grande – duża, oraz Jumbo, czyli  ta największa.

Codziennie ugaszę pragnienie każdą otwartą z nich. Jeśli coś mnie podkusi, aby kupić jeszcze kolejną, to poczuję żal, że nie wziąłem od razu grande. Następnym razem, nauczony doświadczeniem od razu wybieram jumbo, ale stwierdzam że najlepiej wypić ją z większą ekipą, bo piwo momentalnie staje się ciepłe.

 

MAMAJUANA

Mieszanka najbardziej egzotycznych przypraw i ziół, oraz rum dominikański, czerwone wino, i miód zatopione w oryginalnym zestawie drewienek.

Drewno umieszcza się w butelkach o różnych rozmiarach,  następnie zalewając wyżej wymienionymi składnikami. Każda rodzina ma swój własny przepis na stworzenie tego eliksiru. Pomaga on w leczeniu przeziębień i bólu żołądka. Według miejscowych, aby napój nabrał właściwości afrodyzjaka należy dodać do niego owoce morza, a wśród nich ostrygi, małże, ślimaki i ośmiornicę. Podobno zwiększa płodność, zarówno u mężczyzn i kobiet. Kiedy po raz pierwszy zapytałem na plaży lokalsa czym jest Mamjuana, ten odpowiedział mi, że przynosi działanie podobne do viagry, a opowieść zakończył wymownym gestem. Nie raz proponowano mi ją do skosztowania, najlepsza zdaje się jest wytwarzana przez zwykłych miejscowych ludzi, smakuje idealnie. Miejscowi chyba czują mentalny – obowiązek zapoznania turystów z lokalnym eliksirem. Warto, bo poprawia on witalność każdego dnia.

 

KUCHNIA DOMINIKANY

To prawdziwa uczta smaków, na którą składają się wpływy indiańskie, afrykańskie i europejskie.

 

 

Kuchnia dominikańska zawiera również takie przysmaki jak: krewetki, langusty i małże.

 

 

 

Banany warzywne – są  smażone na głębokim oleju. Mogą być też gotowane lub pokrojone w plasterkach. Do głównych posiłków podaje się puree bananowe.

 

 

 

 

 

 

Casabe – Placek robiony z mąki z suszonego manioku.
Chenchen – to młoda odmiana kukurydzy najczęściej podawana z kozim mięsem.

 

 

 

Ryba smażona, ryba zapiekana z ryżem i sosem. Oczywiście z piwkiem Presidente.

 

 

 

 

 

Inne znane i lubiane wśród Dominikańczyków potrawy to :

Catibia – smażone pierożki maniokowe
Habichuelas con dulce – fasola na słodko
Locrio de Gallina – zupa ryżowa z kurczakiem
Chicarrones de pollo – rodzaj smażonego kurczaka
La Bandera – biały ryż z czerwoną fasolą i duszonym mięsem
Sancocho de 7 carnes – zupa z 7 gatunków mięs
Tortilla de huevos y papas – tortilla z jajek i ziemniaków
Croquetas de arros – krokiety z ryżu.

Kuchnia na Dominikanie jest bardzo różnorodna. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
W połączeniu z rajską atmosferą i widokami, wszystko smakuje jeszcze lepiej.